O klubu STK Marathon

STK Marathon

Zagrebački stolnoteniski klub sa 95 godina tradicije!

Specijalizirani smo za rad i treniranje djece predškolskog i školskog uzrasta.

Kontakt informacije

E-mail:
stkmarathon.zagreb@gmail.com
Tel: +385 91 7505508

MISIJA I VIZIJA:

STK Marathon, kao udruga građana, djeluje u području zdravstvenih, sportskih i odgojnih aktivnosti.

Misija kluba je omogućiti djeci osnovnoškolske dobi bavljenje sportskim aktivnostima kojima se radi na očuvanju zdravlja i kvalitete života.

Vizija kluba je rad sa djecom kao primarna aktivnost, te uvođenje talentirane i marljive djece u sportski život kroz sportska natjecanja.

Klub njeguje zdrav i iskren odnos s roditeljima djece koja treniraju, te ističe da navika treniranja treba doći od same djece, čime se postiže voljni moment i veselje igranja stolnog tenisa.

POVIJEST KLUBA:

Stolnoteniski klub Marathon osnovan je davne 1928. u Zagrebu, kada se javlja nekoliko selekcija stolnog tenisa među kojima se najviše ističe selekcija “MARATHON” (I.Bogdani, L. Štern, T. Heves te Plaščar i Urban). Prvu selekciju sačinjavali su : Bandy, Urban, Zadaj, Wrentschner, Piccoli, Croy i Štern, koji su ujedno i bili reprezentacija Zagreba koja je 16. ožujka 1929. u Ljubljani svladala domaćina bez gubitka seta. 16. veljače 1929. na prvom otvorenom prvenstvu Zagreba ekipa Marathona osvojila je prvo mjesto u ekipnom natjecanju, dok su na drugom prvenstvu Zagreba 1930. godine zauzeli drugo mjesto.

Tek 1932. godine održano je ekipno prvenstvo igračica u Zagrebu na kojem su nastupile tri ekipe među kojima i ekipa Marathona. Na prvenstvu je po svaka ekipa imala po jednu pobjedu i jedan poraz te nije bilo proglašenog pobjednika.

Na ekipnom državnom prvenstvu 1972. i 1974. godine ženska ekipa Marathona u sastavu I. Šrbec, J. Roth i Z. Kovačić osvoijla je treće mjesto. Duška Jovičić,Gordana Širola i Romana Eibl pod vodstvom trenera Zdenka Jakića 25.04.1980 postale su kadetske prvakinje Jugoslavije u Splitu.

Godine 1987. igračice Marathona (Vučetić, Juvičić, Ozimec) bile su treće u Međurepubličkoj ligi – Zapad. Iste godine na prvom ekipnom Prvenstvu Hrvatske Marathon i Mladost uvjerljivo su stigli do finala u kojem je na kraju pobjedila Mladost, a ekipa Marathona zauzela odlično drugo mjesto. Godinu dana kasnije igračice Marathona u prvenstvu su zauzele drugo mjesto dok su iste godine u Kupu Hrvatske u finalu izgubile 4:3 od Mladosti. Također, te je godine na pojedinačnom Prvenstvu Hrvatske briljirala Mirela Šikoronja (članica Marathona) ostavivši iza sebe S. Jurinec, Sušilo te D. Aganović. Tu Mireli nije bio kraj jer 1994. ponovno osvaja Prvenstvo Hrvatske u ženskoj pojedinačnoj konkurenciji pobjedivši u finalu 3:0 Eldijanu Aganović. Najviše su se istaknule igračice koje su bile Hrvatske omladinske reprezentativke: Olja Kolanović, Martina Curi, Petra i Bruna Kocijan, Mirjana Lučić, Laura Jerman, Aisa Pavlinec (treneri Renato Čengić i Neven Cegnar).

Kroz povijest za Marathon su zaigrale mnoge igračice i igrači: Zdenka Urek, Dinka Nikolić-Boršić, Jasenka Roth-Vukušić, Irena Šrbec-Čordaš, Zlatko Kamenić, Zlatica Kovačić, Biserka Žukina, Stanko Eskulić, Salih Demirović, Branka Batinić, Mirela Šikoronja-Ivančin, Sandra Sušilo-Vetturelli, Andrea Bakula, Sanja Pauković i mnogi ostali. Kroz povijest klub je stvarao mnoge igračice i igrače i održavao i čuvao svoju tradiciju stolnog tenisa i rada s mladima.

Kroz klub su također prolazili mnogi kao treneri : Zlatko Novaković (vodio je jednu godinu igračice), Marijan Odačić (započeo je trenerski posao s 19 godina vodeći igrače Marathona), Boris Turina (također radio s mladima u klubu), Žarko Ratković (trenirao je igračice Marathona te bio vrlo angažiran oko mnogih poslova u Izvršnom odboru kluba te je i vršio funkciju predsjednika kluba do 1988.), Neven Cegnar (brusio je svoj zanat i znanje radivši s mladima), Ante Dražetić, Aleksandar Maslovara, Irena Purkat, Renato Čengić te Tomislav Fot koji kao glavni trener u klubu od 2012. Svojim entuzijazmom i odanošću stolnoteniskom sportu još uvijek zdušno obavlja i funkciju dopredsjednika kluba.

Predsjednici i Uprava kluba : Velimir Gospodnetić (bio je član Upravnog odbora Marathona), Aleksandar Paar (bio je član Uprave Marathona), Dušan Jovičić ( predsjednik kluba: 1980.-1986. i 1990.-2000.), Ivica Kolanović (predsjednik kluba: 2000.-2010.), Žerar Tvrtković (predsjednik kluba 2010.-2014.), Ivo Bašić (predsjednik kluba 2014.-2020.), te aktualni predsjednik Roko Tošić(2020.-danas).

Kroz klub su također prolazili i mnogi kao rekreativni igrači, zaljubljenici u stolni tenis i prijatelji kluba, a neki od njih su : Mladen Luić, Mladen Rališ, Žarko Ratković, Aleksandar Nenadić, Dino Grozdek, Dubravko Tomašić, Radovan Kavur, Aleksandar (“Aco”) Maslovara i mnogi drugi.

Marathon je i organizacijski sudjelovao na podizanju stolnog tenisa na viši nivo pa se tako u organizaciji STK Marathona, u Domu sportova, igralo pojedinačno Prvenstvo Hrvatske 1985., na kojem je jedno novo ime zasjelo na vrh: Zoran Primorac. Također, STK Marathon bio je od 1998. do 2017. organizator  “Memorijala Saša Paar” na kojem se svake godine prijavljivao sve veći broj natjecatelja.

EU Projekt “Table Tennis Crosses the Borders”

Također vrijedi spomenuti kako je STK Marathon u novijoj povijesti, točnije 2017. godine, kao prvi stolnoteniski klub u Hrvatskoj dobio projekt sufinanciran EU fondovima (iz programa Erasmus+ Sport) u iznosu od 67 000 eura pod nazivom “Table Tennis Crosses the Borders” . Projekt je trajao godinu dana, a sadržavao je edukacije, opremanje klubova te međusobne suradnje i razmjene iskustava s klubovima partnerima: iz BiH (STK “CM” Vitez), iz Slovenije (NTK Preserje), iz Njemačke (SV SCHOOT Jena) te stolnoteniski klub osoba s invaliditetom Uriho: Također se kroz projekt sudjelovalo u edukaciji učitelja u 6 osnovnih škola.

Na čelu cijeloga projekta i njegove provedbe bio je Tomislav Fot u suradnji s ostalim članovima iz STK Marathona.

UPRAVA KLUBA

Roko Tošić

Predsjednik

Tomislav Fot

Dopredsjednik i Glavni trener

Martin Gojun

Tajnik

PRVA EKIPA

Prva ekipa STK Marathon trenutno igra u 1. Hrvatskoj ligi Zapad, a
prvu postavu čine: Alen Jalžabetić, Gabriel Marjanović, Vjekoslav Nemec i Igor Stankovski.

Nemecu, koji je predvodio ekipu još u 2. HL i uveo je u prvu ligu, pridružio se iskusni Alen te mladi Gabrijel, te se tako napravila fuzija iskustva i talenta.

DRUGA EKIPA

Druga ekipa STK Marathon trenutno igra u 2. Hrvatskoj ligi Zapad, a
postavu čine Tomislav Fot, Martin Gojun, Nikola Jurić i Roberto Miković.

Probijanjem ekipe u 1. HL, u sezoni 2022./2023. Marathon kreće sa drugom ekipom iz 2. HL Zapad, sa već uhodanom postavom Fot, Gojun, Miković, kojoj se pridružio mladi Jurić, mlada snaga naše stolnoteniske škole, koji igranjem u ovoj ligi skuplja vrijedno iskustvo.