O klubu STK Marathon

STK Marathon

Zagrebački stolnoteniski klub sa 92 godine tradicije!

Specijalizirani smo za rad i treniranje djece predškolskog i školskog uzrasta.

Kontakt informacije

E-mail:
stkmarathon.zagreb@gmail.com
Tel: +385 91 7505508

POVIJEST KLUBA:

Stolnoteniski klub Marathon osnovan je davne 1928. u Zagrebu kada se javlja nekoliko selekcija stolnog tenisa među kojima se najviše ističe selekcija “MARATHON” (I.Bogdani, L. Štern, T. Heves te Plaščar i Urban). Prvu selekciju sačinjavali su : Bandy, Urban, Zadaj, Wrentschner, Piccoli, Croy i Štern koji su ujedno i bili reprezentacija Zagreba koja je 16. ožujka 1929. u Ljubljani svladala domaćina bez gubitka seta. 16. veljače 1929. na prvom otvorenom prvenstu Zagreba ekipa Marathona osvojila je prvo mjesto u ekipnom natjecanju, dok su na drugom prvenstu Zagreba 1930. godine zauzeli drugo mjesto.

Tek 1932. godine održano je ekipno prvenstvo igračica u Zagrebu na kojem su nastupile tri ekipe među kojima i ekipa Marathona. Na prvenstvu je po svaka ekipa imala po jednu pobjedu i jedan poraz te nije bilo proglašenog pobjednika.

Na ekipnom državnom prvenstvu 1972. i 1974. godine ženska ekipa Marathona u sastavu I. Šrbec, J. Roth i Z. Kovačić osvoijla je treće mjesto. Duška Jovičić,Gordana Širola i Romana Eibl pod vodstvom trenera Zdenka Jakića 25.04.1980 bile su kadetske prvakinje Jugoslavije u Splitu.

Godine 1987. igračice Marathona ( Vučetić, Juvičić,Ozimec) bile su treće u Međurepubličkoj ligi – Zapad. Iste godine na prvom ekipnom Prvenstvu Hrvatske Marathon i Mladost uvjerljivo su stigli do finala u kojem je na kraju pobjedila Mladost, a ekipa Marathona zauzela odlično drugo mjesto. Godinu dana kasnije igračice Marathona u prvenstvu su zauzele drugo mjesto dok su iste godine u Kupu Hrvatske u finalu izgubile 4:3 od Mladosti. Također je te godine na pojedinačnom Prvenstvu Hrvatske briljirala Mirela Šikoranja (članica Marathona) ostavivši iza sebe S. Jurinec, Sušilo te D. Aganović. Tu Mireli nije bio kraj 1994. ponovno osvoja Prvenstvo Hrvatske u ženskoj pojedinačnoj konkurenciji pobjedivši u finalu 3:0 Eldijanu Aganović.Najviše su se istaknule igračice koje su bile  Hrvatske omladinske reprezentativke : Olja Kolanović,Martina Curi,Petra i Bruna Kocijan,Mirjana Lučić,Laura Jerman,Aisa Pavlinec -treneri Renato Čengić i Neven Cegnar.

Kroz povijest za Marathon su zaigrale mnoge igračice i igrači pa su tako za klub duže ili kraće vrijeme igrale : Zdenka Urek, Dinka Nikolić-Boršić, Jasenka Roth-Vukušić, Irena Šrbec-Čordaš, Zlatko Kamenić, Zlatica Kovačić, Biserka Žukina, Stanko Eskulić, Salih Demirović, Branka Batinić, Mirela Šikoranja-Ivančin, Sandra Sušilo-Vetturelli, Andrea Bakula, Sanja Pauković i monogi ostali igrači koji su ostavili svoj trag u ovome klubu a najviše su se istaknule igračice koje su bile Hrvatske omladinske reprezentativke : Olja Kolanović, Martina Curi, Petra i Bruna Kocijan, Mirjana Lučić, Laura Jerman, Aisa Pavlinec te treneri Renato Čengić i Neven Cegnar. Kroz povjest klub je stvarao mnoge igračice i igrače i održavao i čuvao svoju tradiciju stolnog tenisa i rada s mladima.

Kroz klub su također prolazili mnogi kao treneri : Zlatko Novaković (vodio je jednu godinu igračice), Marijan Odačić (započeo je trenerski posao s 19 godina vodeći igrače Marathona), Boris Turina (također radio s mladima u klubu), Žarko Ratković (trenirao je igračice Marathona te bio vrlo angažiran oko monogih poslova u Izvršnom odboru kluba te je i vršio funkciju predsjednik kluba do 1988.), Neven Cegnar (brusio je svoj zanat i znanje radivši s mladima), Ante Dražetić, Aleksandara Maslovara, Irena Purkat, Renato Čengić te Tomislav Fot koji kao glavni trener u klubu od 2012. Svojim entuzijazmom i odanošću stolnoteniskom sportu još uvijek zdušno obalja i funkciju dopredsjenika kluba.

Predsjdnici i uprava kluba : Velimir Gospodnetić (bio član Upravnog odbora Marathona), Aleksandar Paar (bio je član Uprave Marathona), Dušan Jovičić ( predsjednik kluba : 1980 -1986 i 1990-2000 ), Ivica Kolanović ( predsjednik kluba : 2000 -2010 ), Žerar Tvrtković (predsjenik kluba 2010-2014), Ivo Bašić (predsjednik kluba 2014.-2020.), te aktulani predsjednik Roko Tošić.

Kroz klub su također prolazili i mnogi kao rekreativni igrači, zaljubljenici u stolni tenis i prijatelji kluba a neki od njih su : Mladen Luić, Mladen Rališ, Žarko Ratković, Aleksandar Nenadić, Dino Grozdek, Dubravko Tomašić, Radovan Kavur, Aleksandar (“Aco”) Maslovara i mnogi drugi.

Marathon je i organizacijski sudjeluje na podizanju stolnog tenisa na viši nivo pa se tako u organizaciji STK Marathona, u Domu sportova, igralo pojedinačno Prvenstvo Hrvatske 1985., na kojem je jedno novo ime zasjelo na vrh : Zoran Primorac. Također STK Marathon od 1998. do 2017. bio je organizator  “Memorijala Saša Paar” na kojem se svake godine prijavljivao sve veći broj natjecatelja.

EU Projekt “Table Tennis Crosses the Borders”

Također vriejdi spomenuti kako je STK Marathon u ne tako daljnoj prošlosti 2017. prvi u Hrvatskoj dobio projekat sufinanciran EU fondovima (iz programa Erasmus + sport) u iznosu od 67000 eura pod nazivom “Table Tennis Crosses the Borders” . Projekt je trajao godinu dana a sadržavao je edukacije, opremanje kluba te međusobne suradnje i razmjene iskistava s klubovima partnerima: iz BiH (STK “CM” Vitez), iz Slovenije (NTK Preserje), iz Njemačke (SV SCHOOT Jena) te stolnoteniski klub osoba s invaliditetom Uriho te 6 osnovnih škola.

Na čelu cijeloga projekta i njegove provedbe bio je Tomisalv Fot u suradnji s ostalim članovima iz STK Marathona.

UPRAVA KLUBA

Roko Tošić

Predsjednik

Tomislav Fot

Dopredsjednik

Martin Gojun

Tajnik

Tomislav Fot

Glavni trener

PRVA EKIPA

Prva ekipa STK Marathon trenutno igra u 2. HSTS ligi. Prvi sastav STK Marathon čine:

Roberto Miković, Martin Gojun, Karlo Mateša i Tomislav Fot

DRUGA EKIPA

Druga ekipa STK Marathona trenutno igra u 1. Županijskoj ligi. Drugi sastav STK Marathon čine:

Borna Milovac, Rafael Kotrle, Nikola Jurić, Franko Jagodić